Innovation Hackathon, Derin Yoksulluk Ağı & Momentum

Mustafa Ezer
4 min readNov 6, 2020

Merhaba,

Geçtiğimiz ay içerisinde “Momentum” adıyla, benim de içerisinde dahil olduğum toplam beş arkadaş olarak Innovation Hackathon’a katıldık.

Innovation Hackathon

Hackathon; COVID-19'un hayatımıza girmesiyle birlikte adına “yeni normal” dediğimiz bu süreçte, Türkiye bazlı sosyal girişimlerin karşılarına çıkan güçlükleri yenme ve sürece daha elastik olarak uyum sağlayabilmeleri için gerekli olan dijital transformasyon önerilerini toplamayı hedefliyordu.

Jüri üyeleri

Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ)’nın finanse ettiği “PEP-Promotion of Economic Prospects” programı çerçevesinde organize edilen Innovation Hackathon; Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ), Re:Coded ve Impact HUB İstanbul tarafından gerçekleştirildi.

Derin Yoksulluk Ağı

Derin yoksulluk içindekiler, yoksulluk sınırı veya açlık sınırı olarak belirlenen durumun çok daha ötesinde zorluklar yaşıyor.

2019 yılının Aralık ayında kurulan Derin Yoksulluk Ağı’nın gönüllüleri, “Derin yoksulluk yaşayanların öncelikle gıda, barınma, sağlık, eğitim, giysi, psikososyal destek gibi temel haklara erişmeye ihtiyacı var.” diyorlar.

Derin Yoksulluk Ağı ekibi ile Hackathon’da, eşleştiğimiz sosyal girişim olmaları yoluyla tanışma şansı yakaladık. Değerli Hacer Foggo, Ceren Gökçen ve Elif Göçmen, Derin Yoksulluk Ağı’nı temsilen, COVID-19 sonrası süreç ile birlikte yürütmeye çalıştıkları destek süreçleri ile alakalı ne gibi zorlukların ortaya çıktığı noktasında aydınlatarak, sürecin sıkıntılı noktalarına değindiler.

Momentum

Takım olarak Derin Yoksulluk Ağı’nı dinleyip, süreçteki çözülebilir problemleri anlamaya çalıştığımız bu süreçte, aklımızda iki farklı çözüm önerisi oluştu. Bir tanesi daha uzun vadeli ve daha geniş kapsama sahip olması yönündeyken, Hackathon kapsamında ilk olarak MVP olarak gördüğümüz modeli geliştirmeye çalıştık.

Konunun hassasiyeti ve aynı zamanda kişisel verilerin korunması noktasındaki kısıtlamalar ve kaygılar ile birlikte ilk aşamada, destek olmak isteyen kişilerin Derin Yoksulluk Ağı ile iletişime geçip bir destek talebi oluşturabileceği ve destekleyebileceği haneleri, aynı zamanda da bu hanelerin ihtiyacı çerçevesinde oluşturulan ilgili destek paketlerini görüntüleyebilecekleri bir dijital kurgu üzerine yöneldik.

Frontend tarafında ReactJS ve TypeScript, Backend’te API ve Mail Microservice için Golang, Database’de MongoDB Atlas, Conteinarization’da Docker, CI/CD ve Cloud tarafında ise AWS EC2, Netlify ve GitHub Actions kullandık.

Aynı zamanda demo gününde jürilere sunumun İngilizce yapılacak olması sebebiyle de çözüm önerimize hem Türkçe hem de İngilizce görüntülenebilir olabilmesi için dil desteği ekledik.

Demo Günü & Sonuçlar

Yaptığımız sunum ve çözüm önerisi ile beş farklı jüri üyesinin puanlama yapmasının ardından, hackathonda birinci olarak seçildik.

Bu süreçte, bilgi paylaşımlarıyla süreci aydınlatma noktasındaki katkıları, bize olan inançları ve her şeyden önce böylesine güzel bir gönüllük insiyatifi alıp, bizlere de küçük olsa bir parçası olabilme şansı tanıdıkları için öncelikle Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo, Ceren Gökçen ve Elif Göçmen’e; çözüm önerisinin oluşması ve gerçekleştirilmesinde çok değerli emekleri olan takım arkadaşlarım Orhan Gazi Dizdaroğlu, Zişan Özdemir, Fatih Furkan Has ve Ceren Haydaroğlu’na; bu tanışıklıkları mümkün kılan organizasyonun gerçekleştirilmesini sağlayan Re:Coded, GIZ ve Impact Hub İstanbul ekibine, yaptıkları değerlendirmeler sonucunda, hackathonda aldığımız bu birincilik sonucunu bize uygun gören değerli jüri üyelerinden Semih Boyacı, Mısra Turp, Jaime Mikush, Cüneyt Kalpakoğlu ve Okan Tübek’e ve değerli emekleri için, bu yolculukta beraber çözüm üretmeye çalıştığımız katılan tüm takımlara ve üyelerine, bu deneyim için teşekkür ediyorum.

https://www.instagram.com/p/CHQRjhmggfO/

Aynı zamanda Derin Yoksulluk Ağı ile iletişimde kalmaya devam ediyoruz ve ilerleyen günlerde de farklı özelliklerin eklenerek, sistemin gerçekten gündelik yaşamda kullanılabilmesi için ne gibi aksiyonlar alabiliriz, bunlar üzerinde plan ve değerlendirmeler yapıyor olacağız.

Yakın zamanda tekrar görüşebilmek ve konu ile ilgili güncellemeler verebilmek dileği ile.

Sağlıklı günler.

--

--